2012. augusztus 15., szerda

LAZAC KRÉMLEVES KRUMPLIGOMBÓCCAL + sztori

Soha nem voltam nagy barátja a halnak, se kisgyermek koromban sem később. Pedig  apám gyakran hozott haza élő halat amikor, mint  "ellenőrző szerv", a Kolozsvár melletti halastavaknál járt. A halgazdaság elnöke soha nem engedte haza a jóindulatú ellenőrt üres kézzel, meghálálta, hogy nem harapta le a fejüket tervnemteljesítés miatt. Háláját természetesen mindig hallal fejezte ki. Apám a saját motorkerékpárjával járt "terepre", így a halaszsákot a csomagtartóra kötözte, fejébe nyomta a bőrsityakját és robogott haza. Egyszer egy ilyen alkalommal egy hatalmas harcsát kapott, azt keresztbe fektette a motorbiciklin és alaposan odadrótozta. A hazafelé tartó úton olyan tavak mellett is elhaladt, ahol békés pecázók lógatták reménytelenül bús horgászbotjukat a vízbe. Akkor apám megállt mellettük s piszkálta a drótszamarát, mintha gond lett volna vele, a horgászok meg sápadtan-sárgán nézték a szerencsés "fogást" és a büszke hohohohorgászt.  Csak az nem tűnt fel senkinek, hogy se apámhoz, se a motorbiciklijéhez nem tartozott egy árva horgászbot sem...
A harcsa otthon a fürdőkádban szinte még egy hétig élt, a gyereksereg fájdalmasan vonyított valahányszor anyám kiadta az ukázt: Jancsi, vágd le a halat! A ház asszonya végül megunta, hogy lavórban mosakodjon a hattagú család s így végetért az új barátunk oly rövid fürdőszobai élete egy délelőtt, amikor iskolában voltunk.
Tűntetőleg nem ettünk belőle, hisz ugyan biza ki eszi meg  a barátját?



Nézzük azt a levest:
Vettem 2 szép lazacfejet, megmostam, fazékba tettem s felöntöttem 3 l vízzel. Mellédobtam egy fej feldarabolt vöröshagymát, 2 felkarikázott sárgarépát, 3 cikk fokhagymát, 1 kicsumázott zöldpaprikát és 1 meghámozott, kettévágott krumplit. ztam, borsoztam és puhára főztem. Kivettem a halfejeket és óvatosan, hogy szálka ne kerüljön vissza a fazékba, kicsontoztam s a  húsnyesedéket visszatettem a levesbe.
A botmixerrel alaposan pürésítettem, szűrőn átszűrtem és tejföllel, citrommal ízesítettem. 
A krimpligombóchoz megfőztem két öklömnyi krumplit, meghámoztam és áttörtem. Miután kihűlt hozzáadtam 1 tojást, 
1 csokor felaprított zöldpetrezselymet, t, borsot és annyi lisztet, amennyitől a tészta összeállt és formázható lett. Diónyi gombóckákat gömbölyítettem a masszából és lobogó, sós vízben kifőztem. A gombocók közepébe miniparadicsomokat burkoltam formázás közben.
Nos, ahhoz képest, hogy nem szeretem a halat, ezt a levest szívesen elfogyasztottam, finom, a tejföltől enyhén savanykás lett.



Feleim, vegyetek és egyetek!

6 megjegyzés:

  1. Megkóstolnám ezt a levest. Igazi retró kis sztory, színte látom, ahogy "piszkáltátok" a halat a kádban :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szerencsétlen alig fért a kádban, meggörbülve kínlódott, kenyérmorzsával tömtük és néha kapott friss vizet. Agyrém, mire voltunk képesek!

      Törlés
  2. Már a gyűjtőblogon megcsodáltam a levesedet, most meg jöttem a receptjéért. Nagy halas vagyok, így nem kérdés a jövőbeli megfőzése. Nagyon guszta és szuper a fotó is! Jó kis hal sztori! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, értékelem az értékelésed :-))). jelezz vissza, milyen lett!!!

      Törlés
  3. Már a gyűjtőblogon megcsodáltam a levesedet, most meg jöttem a receptjéért. Nagy halas vagyok, így nem kérdés a jövőbeli megfőzése. Nagyon guszta és szuper a fotó is! Jó kis hal sztori! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A halsztori? Dilis család, reggelig mesélhetek :-)

      Törlés