2012. augusztus 19., vasárnap

PADLIZSÁN - A SZULTÁN KEDVENCÉBŐL

Egy kitűnő körítés a török konyhából, a tévéből lestem el, picit megváltoztattam. Először hús nélkül ettem, megállja a helyét a vegetáriánus konyhában akár mint egy főétel is.



Elkészítése:

Nyílt lángon megsütöttem 3 szép padlizsánt, valamivel több volt a súlyuk mint 1,3 kg. Folyó hideg víz alatt hirtelen lehűtöttem, majd leszedtem a megszenesedett héjukat. Hagytam lecsorogni a levet, majd alaposan összevágtam fakéssel. Természetesen, lehet mixelni is gépben.
Közben 2 kanál olívaolajat és diónyi vajat felforrósítottam, hozzáadtam 1 púpozott kanál lisztet és habzásig hevítettem. Akkor felöntöttem 2,5 dl hideg tejjel, miközben folytonosan kevergettem, hagytam besűrűsödni a bechamelt, néha-néha még egy korty tejet öntöttem alá. Amikor a liszt megfőtt, a mártás meg vastag tejfölszerű lett, hozzáadtam a padlizsánpépet, 3 kanál tejfölt, ztam, borsoztam s tovább főztem még 3-4 percig. Friss kecskesajtott morzsoltam belé, megkevertem és tálaltam.



Feleim, vegyetek és egyetek! 

4 megjegyzés:

  1. Ez isteni! Én falafellel szoktam tálalni. (Csak akkoriban még nem sikerült rendesen a falafelem.) Amúgy én is anno a TV Paprikáról lestem el a receptet, csak ők érdekes módon teljesen fordítva végezték a műveleteket.
    Mindenképpen nagyon finom, én csak úgy magában is imádom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Edith, egyetértünk, tényleg finom, a kecskesajt meg amit bele meg rátettem, hát meg is koronázta rendesen. Most a szuper falafeleddel egy szultáni menűt készíthetsz :-).

      Törlés
  2. Külön kecskesajt forrásod van, vagy valami hyperből veszed?
    (mondom én: kecske kell a házhoz)

    VálaszTörlés
  3. ÁÁÁÁÁ, nem, csak egy jó forrás. Sajnos elég rég nem vettem :-)

    VálaszTörlés