2012. augusztus 12., vasárnap

PARADICSOMOS SÜTI - PRAJITURA CU SUC DE ROSII

Meséltem már, hogy húgom barátnőjének, Hajninak az apukájától tanultam ezt a sütit, amit mi "kolozsváriasan" csak paradicsomtésztának hívtunk. Nagy divat volt ez azokban a nem is túl távoli időkben, amikor jegyre adták a tojást s vajat csak 10 dekát lehetett vásárolni havonta. Az olaj pocsék, gépolaj ízű volt, a liszt is olyan amilyen, de mégis csomó finomság készült ezekből a gyatra alapanyagokból. S ha nem  mást, de alkalmazkodást és ötletességet tanultunk a konyhában, a kényszer rávitt mindenféle "hiánypótlásra".



Íme a paradicsomos süti receptem, amit közkívánatra Manókának sütöttem, s ami kissé eltér egy hasonló nevű recepttől, amit például a Sarokkonyha ügyes szakácsa-szakácsnője készített. 
Ki kell próbálni mindkettőt, az ízűk kitűnő!
Nézzük azt  a receptet:
15 kanál lisztet összekevertem 15 kanál olajjal és 15 kanál paradicsomlével, egy kis tasak szalakálival (1 dkg). Ha nincs szalakáli, akkor tehetünk bele sütőport. A tészta összegyúrása alatt még használtam lisztet, annyit, amennyitől szépen összeállt az egész és lágy, de könnyen nyújtható nem lett. 
3 részre osztottam és kinyújtottam vékonyra.
 A paradicsomlevet egyszerűen úgy készítettem, hogy egy hatalmas, érett kerti paradicsomot összeturmixoltam. 
Cukrot nem tettem a tésztába, majd eléggé édes lesz a töltelék.
Egy nagy tepsi hátát megkentem olajjal, megszórtam liszttel és 3 lapot sütöttem ki rajta. Esetenként lehet 4 kisebb lapot is sütni, most 3 laposra készítettem. Kenni és lisztezni elég egyszer, kitart az összes lapnál. A legszebben sikerült lapot tegyük félre a tetejének.



Az egyik lapot megkentem finom eperlekvárral, de használhatunk bármilyen ízletes, pikáns lekvárt. Rátettem a következő lapot, azt meg megkentem 1 csomag vanília pudingporból és 4 dl tejből, 4 kanál cukorból készült kihűtött pudinggal. A harmadik lapot rátettem a pudingra, kissé nyomtattam, majd bevontam 20 dkg csokiból készült mázzal. Ehhez a csokit gőz fölött megolvasztottam, tettem hozzá 2 kanál tejszínt és diónyi vajat. 
Ha 4 lapból készítjük a sütit, akkor a puding után még egy lekváros sor kerül.
Legalább egy napot illik puhulni hagyni, akkor az igazi, de természetesen a mohóbbak már egy éjszakás pihentetés után nekieshetnek.
Íme gyermekkorom egyik finom süteménye. Retró!!!




Iata reteta mea: 
incorporam 15 linguri de faina cu 15 linguri de ulei si 15 linguri de suc de rosii. Sucul de rosii l-am obtinut dintr-o rosie gigant zdrobit cu mixerul vertical. In aluat nu pun zahar. In timp ce framant aluatul mai pun faina, cat cuprinde, sa am la final un aluat moale, dar omogen, usor de intins. Ung cu ulei si presar cu faina fundul unei tavi de copt mai marisoara. Aluatul il impart in 3, intind trei foi frumoase si le coc pe tava unsa si tapetata. Sunt gata cat ai zice peste, adica prajitura. 
In cazul in care se vrea, se pot face 4 foi mai micute.
Prima foaie il ungem cu un gem picant, de capsuni sau caise, urmeaza foaie si o budinca de vanilie fiarta si racita, iarasi foaie. Presam usor si ungem cu 200 gr de ciocolata topita la bain marie cu 2 linguri de smantana dulce si unt cat o nuca. 
Prjitura asta e cel mai bun  a doua sau chiar a treia zi, cand foile se inmoaie de la crema si gem. 
Daca sunt 4 foi mai folosim gem pentru foaia in plus. 
Andrada, pofta buna!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon Köszönöm Kisildi,nagyon örülok most!!!!
    - csak azt sajnálom nem haraphatok bele:-)))
    Eltettem a receptet a "kincseim" közé!
    Már indulok is sütni.
    Puszi érte és minden jót Neked.Manóka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem ízleni fog ez a süti, kedves Manóka!!!!

      Törlés
  2. Szia Ildi!
    igen nagyon izlik:-)))
    Olcsó és nagyon finom.
    - Aki nehezen áll rá a lapok sütésére, elmondanám hamarabb meg van mint bármelyik süti.
    Én a nagy gaztepsi hátán 2 lapot sütöttem és elvagtam 4 felé. Már csak tölteni kell, és megvarni, hogy puhuljon. Na ez a sok idööö:-)))) de a széleit mindég megkostolom még ropogosan,
    csak az izhatás miatt:-))
    Puszi Manóka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Töltsed, Manóka,töltsed, aztán türelmesen várj legalább 1 napot. Én most eszem az utolsó szeletet, az az igazán finom csak!

      Törlés