2012. augusztus 3., péntek

TÖKFŐZELÉK BÁLMOSSAL


Egyszerű nyári étel, finom, egészséges: 
3 szál zöldhagymát felkarikáztam és pár kanál olajon megdinszteltem. Közben 1 db 1 kiló körüli főzőtöknek kikapartam a belét és a húsát apró kockákra vágtam. A tökbélből rántottaalapot készítek majd!
Rádobtam a pirulni kezdő hagymára,ztam, borsoztam, szárított csombordal és kaporral szórtam meg, majd lefedve hagytam főni, néha-néha megkevergettem.
Héjától megfosztottam 2 paradicsomot, mixerrel összetörtem és hozzáadtam a tökhöz.
Amikor a tök megpuhult, de még nem főtt szét, meghintettem 1 kanál kukoricaliszttel és behabartam 1 dl zsendicével (helyettesíthetjük tejföllel), végezetül pedig megszórtam aprított petrezselyemzölddel.
Még egy kicsit rotyogtattam a tűzön, majd sült kolbásszal és kenyér helyett bálmossal tálaltam.


A bálmoshoz felforraltam 1 liter zsendicét, amit egyenesen a csobán "konyhájáról" kaptam, ztam és beleszórtam a kukoricadarát. A liter léhez körülbelül 45 dkg dara kell, de az menet közben kiderül, mennyit is vesz fel igazából.  Folytonos kevergetés mellett főztem, közben vigyáznom kellett, mert puffogott erősen és a kirobbanó kása igencsak fájdalmasan égetett. 


Feleim, vegyetek és egyetek!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Ildi, merre jártál, hogy csobán konyhájába kerültél és ilyet aranyat érő zsendicét kaptál? Mert bizony az igazit csak ott készítik, a piacon ritkán lehet kapni olyat, amelynek valódi íze van:) Csodásan mutat a bálmosod a kis bográcsban:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda! Csak itt ni, Patán, alig pár kilométerre tőlünk... Csodálatos kis falu, szorgalmas emberekkel.
      A bográcskám meg a szívem egyik csücske :-)

      Törlés