Annyira megkívántam a kacsatöpörtyűt, hogy vettem egy fél kiló kacsaszalonnát, kiolvasztottam a zsírját, megettem a töpörtyűjét. Nem esett jól...de megmaradtam egy fél liter kacsazsírral.
Akkor gondoltam ki, hogy töpörtyűs pogácsa helyett hagymás pogácsát sütök, de zsiradékként a kacsazsírt fogom felhasználni. A recept inspirációja Limarától érkezett.
Gondolataimat tett követte, éppen ezért apróra kockáztam 5 hagymát és nagyon kevés olajon, folytonos kevergetés mellett megpirítottam.
Közben deszkára szitáltam fél kg lisztet, összemorzsoltam 20 dkg hideg kacsazsírral, 1 kanál sóval, 1 tojással és 1 tojássárgával és összegyúrtam fél deci langyos, cukros tejben felfuttatott 3 dkg elesztővel és annyi langyos tejföllel, amennyivel selymes, rugalmas tésztát kaptam.
Konyharuhával letakartam és hideg helyre tettem pihenni 2 órát.
Kinyújtottam 1 cm vastag, téglalap alakúra és megkentem a pergelt hagymával. Hajtogattam: fentről középig lefele, lentről fölfelé, jobbrol-balra középig, balról-jobbra középig, majd összecsuktam mint egy könyvet. Ismét letakartam és ment pihenni még 2 órát a hűvösre.
Miután megkelt a kis csomag, ismét kinyújtottam körülbelül 1,5 cm vastagra, kiszaggattam a pogácsákat, a tetejüket megkentem 1 tojás sárgájával, amit 2 kanál tejjel lazítottam és forró sütőben szép pirosra sütöttem őket.
A kis abrosz, amit a képen láttok, a kezem munkája, 10 éves korom körül varrtam az iskolában kézimunka órán egy régi háziszőttes abroszra, amit anyukám tudta nélkül szabdaltam darabokra...
Akkor gondoltam ki, hogy töpörtyűs pogácsa helyett hagymás pogácsát sütök, de zsiradékként a kacsazsírt fogom felhasználni. A recept inspirációja Limarától érkezett.
Gondolataimat tett követte, éppen ezért apróra kockáztam 5 hagymát és nagyon kevés olajon, folytonos kevergetés mellett megpirítottam.
Közben deszkára szitáltam fél kg lisztet, összemorzsoltam 20 dkg hideg kacsazsírral, 1 kanál sóval, 1 tojással és 1 tojássárgával és összegyúrtam fél deci langyos, cukros tejben felfuttatott 3 dkg elesztővel és annyi langyos tejföllel, amennyivel selymes, rugalmas tésztát kaptam.
Konyharuhával letakartam és hideg helyre tettem pihenni 2 órát.
Kinyújtottam 1 cm vastag, téglalap alakúra és megkentem a pergelt hagymával. Hajtogattam: fentről középig lefele, lentről fölfelé, jobbrol-balra középig, balról-jobbra középig, majd összecsuktam mint egy könyvet. Ismét letakartam és ment pihenni még 2 órát a hűvösre.
Miután megkelt a kis csomag, ismét kinyújtottam körülbelül 1,5 cm vastagra, kiszaggattam a pogácsákat, a tetejüket megkentem 1 tojás sárgájával, amit 2 kanál tejjel lazítottam és forró sütőben szép pirosra sütöttem őket.
A kis abrosz, amit a képen láttok, a kezem munkája, 10 éves korom körül varrtam az iskolában kézimunka órán egy régi háziszőttes abroszra, amit anyukám tudta nélkül szabdaltam darabokra...
Feleim, vegyetek és egyetek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése