2012. február 25., szombat

KORONÁZÁSI CSIRKE

A 90-es évek elején, amikor a nyugat betört hozzánk is, első dolgunk az volt, hogy minél több, addig számunkra tiltott információhoz jussunk. Első dolgunk az volt, hogy beszereztünk egy színes tévét, valahonnan külföldről, használtat, de jót és mivel hatalmas volt a képernyője elneveztük Movie-nak. Aztán felkérezkedtünk az élelmesebb szomszéd parabola antennájára, kullancsnak persze és elkezdtünk kifele nézni a világba.
Sok olasz adót, pár németet és legnagyobb örömömre egy angol gasztronómia adót is "fogtunk", igaz néha bolhásan, fordítás nélkül, de úgy is jó volt nekünk. Ott láttam ezt a receptet, elkészítettem és bemutattam barátaimnak is. Nagyon finom!
Általában különleges alkalmakkor főzöm, megadom a módját ennek a finom, parádés ételnek, amit 1952-ben az angol királynő, II Erzsébet koronázásakor készítettek és az ünnepi fogadáson tálaltak először.
 Kezdésnek megfőztem egy nagyobb csirkemellet leveszöldséges vízben, pont úgy, mint amikor húslevest készítünk. Főzhetünk egész csirkét is.
A főtt csirkemellett kihűtöttem és falatnyi darabokra vágtam.
Közben felaprítottam két fej hagymát és feltettem dinsztelődni a tűzre pár kanál olajon. Amikor a hagyma már üveges volt hozzáadtam 1 babérlevelet, fél citrom levét, 2 kanál paradicsompürét, fél deci bort (jó a víz is), 2 kiskanál curryport,  1 kanál baracklekvárt (igen, nem tévedés), ztam, borsoztam és addig főztem, amíg besűrűsödött. A babérlevelet kidobtam a masszából és botmixerrel nagyon finomra pürésítettem, összekevertem 1 tojásból készült majonézzel és egy kis doboz joghurttal. Egy nagyon finom, hideg mártást kaptam, amit összevegyítettem a főtt csirkehússal, behűtöttem, finom, főtt rizzsel tálaltam. A rizset főzhetjük a csirke főzőlevében is.
Finom szendvicstöltelékként is.
 A mártásalapot majonéz és joghurt nélkül mindig dupla adagban készítem és kis műanyag pohárban lefagyasztom, így a következő  alkalommal már sokkal könnyebb a dolgom.



Feleim, vegyetek és egyetek!


2 megjegyzés: