Ezt a tepertőkrémet százszor ettem, gyermekkorom egyik kedvenc szendvicskréme volt.
Képzeljetek el egy anyát, aki hat személyre főz, mos, takarít s ráadásul, amiért én a legjobban sajnáltam, négy gyereknek csomagol minden áldott nap uzsonnát. Közben 8 órát dolgozik a város túlsó felén levő munkahelyén. Asszony kellett legyen a talpán, aki ennek az ántivilágban helyt tudott állni. Ez volt édesanyám, s gondolom ilyen most is soksokezer édesanya. Ő csodálatos szendvicskrémeket kevert szinte a semmiből s ráadásul hatalmas mennyiségekben. Vinettát például soha nem készített 5 kg alatt, kellett a siserehadnak...
A tepertő, vagy tepertyűkrémhez ledaráltam 30 dkg finom, ropogós tepertőt és összekevertem a következőkkel: 5 darab főtt, lereszelt tojással, 3 lereszelt, kicsavart savanyú uborkával, borssal, egy púpozott kiskanál mustárral, kevés pirospaprikával és pár kanál tejföllel.
Friss kenyérre kenve finom reggeli, vacsora, de kirándulásra szendvicsnek kenve is tökéletes.
Együk friss paradicsommal, zöldhagymával, ki mivel szereti.
Képzeljetek el egy anyát, aki hat személyre főz, mos, takarít s ráadásul, amiért én a legjobban sajnáltam, négy gyereknek csomagol minden áldott nap uzsonnát. Közben 8 órát dolgozik a város túlsó felén levő munkahelyén. Asszony kellett legyen a talpán, aki ennek az ántivilágban helyt tudott állni. Ez volt édesanyám, s gondolom ilyen most is soksokezer édesanya. Ő csodálatos szendvicskrémeket kevert szinte a semmiből s ráadásul hatalmas mennyiségekben. Vinettát például soha nem készített 5 kg alatt, kellett a siserehadnak...
A tepertő, vagy tepertyűkrémhez ledaráltam 30 dkg finom, ropogós tepertőt és összekevertem a következőkkel: 5 darab főtt, lereszelt tojással, 3 lereszelt, kicsavart savanyú uborkával, borssal, egy púpozott kiskanál mustárral, kevés pirospaprikával és pár kanál tejföllel.
Friss kenyérre kenve finom reggeli, vacsora, de kirándulásra szendvicsnek kenve is tökéletes.
Együk friss paradicsommal, zöldhagymával, ki mivel szereti.
Feleim, vegyetek és egyetek!
Először is emelem kalapom Édesanyád előtt és minden Édesanya előtt, aki az élet ennyi területén helyt tud állni! Ugyanakkor emelem kalapom előtted is, hogy megemlékezel Róla!...:) Másodszor: milyen érdekes, hogy kiskorom óta minden télen vágtunk malacot, sütöttünk ki töpörtőt, de soha nem készítettünk belőle töpörtőkrémet! Egészen tavalyig, amikor megcsináltuk és akkora sikere volt, hogy azóta rendszeresen elkészítjük! Nálunk eddig még pirospaprika és uborka nem került bele, de szerintem remek ötlet! Kipróbálásra váró:)
VálaszTörlésIgen, engem mindig az ízek visznek "haza", a gyerekkorba. A tepetőkrém egy kényszermegoldás volt, a Ceausescu időbeli Romániában krónikus élelmiszerhiány volt, emiatt nagyon fontos volt a találékonyság. Az ubi "elvágja" a zsíros ízét, pikánsabb lesz, a paprika meg csak flanc a színe miatt.
TörlésAmikor Anyukáméknál disznótor van, én is szoktam tepertőkrémet készíteni. A receptem kicsit más... Tetszik a Tied is, és most szívesen ennék is belőle egy szelet kenyérkével, mert rég csináltam - az idei télen elmaradt. :(
VálaszTörlésFinom étel s tartalmas is, nagyon szeretem.
TörlésNálunk is így készült, asszem talán még pirosarany vagy gulyáskrém ment bele pluszban. Jaj de szerettem!!! Ezer éve nem ettem már - mióta elmúltak a jó kis disznóvágások...
VálaszTörlésDe jó, hogy nem vagyok egyedül és más is szereti!!!
Törlés