2012. május 10., csütörtök

TÚRÓKRÉM kéksajttal

Pár éve óta egy kis cserép metélőhagymát dédelgetek az erkélyen. Amikor Mártánál jártam (tőle kapom a legcsodásabb,  friss zöldcsokrokat) kiültünk a kertbe beszélgetni. Csodáltam a felásott, beültetett ágyásait, a kínnal, bajjal, derékfájással megtermelt zöldségeit és a kitartását, hogy habár nem mindig koronázza termés a nehéz munkáját, ő töretlenül újra és újra kezdi minden évben.
Nos, tőle kaptam egy "ásónyi" metélőhagymát, egyszerűen benyomta a szerszám hegyét a földbe és kifordított nekem egy jó nagy darab rögöt, amiből a zöld száracskák nőttek.
Hazaszaladtam vele (nehéz volt nagyon, húzta a vállamat a szatyor) és beültettem egy nagyobb cserépbe. Azóta, minden évben megújulva kihajt és zöldell, tavasztól késő őszig csak kilépek az erkélyre és lemetszek egy marék zöldet, amit aztán nagy kedvvel aprítok az ételbe.





Egy finom túrókrémet készítettem. Összekevertem 10 dkg puha vajat,  30 dkg áttört, friss tehéntúróval és 10 dkg penészes kéksajttal. Picit sóztam, borsoztam és hozzákevertem egy marék felaprított metélőhagymát.
 Friss, szárított paradicsomos zabzsemlékkel ettem. Fogalmatok sincs, mennyire finom volt, próbáljátok ki. Ennyire egyszerű és nagyszerű ételt ritkán eszünk.
Reggelire, Earl Grey Lady Blue teával fogyasztottam, a Demmers Teehaus-tól. 






Feleim, vegyetek és egyetek!

2 megjegyzés: