2012. május 2., szerda

BARNASÖRÖS TORTA

Már pszihésen egészségtelennek tartom, hogy egy filmet sem vagyok képes végignézni a tévében, ellenben főzőműsorokat, no azt számolatlanul. Ahogy a receptek bemennek az egyik fülemen, úgy a másikon rögtön távoznak is. De szerencsére foszlányokban csak marad ott valami.  Valamikor, régecskébb, egy profi tortakészítő televízíós műsorban a cukrászmestereket egy menyasszony arra kérte, hogy sörízű tortát készítsenek eme malátaitalt kedvelő vőlegényének.
Én is nagyon szeretem a sört, főleg a barnasört, ezért az emlékeimre hagyatkozva megcsináltam a sörredukciót. 
Innen aztán a többi már a fantáziám műve volt.


Feltettem a tűzre fél liter barnasört és addig főztem, amíg a sör fél decire nem apadt. Akkor hozzáadtam 2 kanál barnacukrot, picit forraltam még és leoltottam alatta  a tüzet. Vastag, sűrű kulimász lett belőle.
2 egész tojást 2 kanál cukorral gőz felett habosra főztem-kevertem.
10 dkg vajat 10 dkg porcukorral kihabosítottam, majd hozzáadtam 25 dkg mascarponét,a kihűlt sörredukciót és tojáshabot. Mixerrel jó alaposan összekevertem az egészet.
Nagyon izgultam, milyen íze lesz, de becsületemre, ekkora kellemes meglepetés rég nem ért! Picit kesernyésen édes, karakterisztikus barnasör íze volt.
Közben elkészítettem 6 tojásból, 6 kanál cukorból, fél dl olajból, 8 kanál lisztből és fél csomag sütőporból egy piskótát, amelyhez még hozzáadtam fél deci vízben feloldott púpozott evőkanál instant kávét is. Előmelegített sütőben 22X38 méretű kivajazott-lisztezett  tepsiben kisütöttem
A kihűlt piskótalapot kettőbe vágtam, meglocsoltam édes feketekávéval és megkentem-bevontam a sörkrémmel.
A Demmers Teehaus Caramello teáját ittam mellé, ez a feketetea valódi karamelldarabkákat tartalmaz. 







Zsuzsa, boldog szülinapot kívánok!
A képen Emőci a széllel harcolva gyertyát gyújt(ana).








Feleim, vegyetek és egyetek!

4 megjegyzés:

  1. Mikor elolvastam a címet, egyből az a kérdés ugrott be, hogy "barnasörből édességet"? A sört eddig kizárólag sós ételekhez használtam, illetve ételek mellé kortyolgattam (egyébként én is imádom a barnasört), milyen lehet belőle édességet készíteni? Az alkohol kipárolog belőle, az oké, és valóban egy karamell aromájú valami marad?...érdemes kipróbálni, aztán majd meglátjuk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérlek tedd meg, tényleg karamelles ízű de mégsem. A következő sörös sütim semleges ízű piskótából lesz, hogy érvényesüljön a barnasör aromája. Így elsőre féltem...

      Törlés
  2. Hű Ildi, akkor férjjel igencsak egy húron pendülsz. Ő is barna sör rajongó. Én meg a piros Redd's.
    Ittál valaha (míg a nagy nevek el nem nyelték) aradi fekete sört? A gyár az Arbema nevet viselte, a sör pedig Lucifer volt. Az milyen szuper......
    Szülinapjára készítek én is valami ilyen sörös tortát neki. Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, ez a torta nagyon speckó, meg fogom ismételni én is hamarosan.

      Törlés