2012. május 11., péntek

TÖKÖS-GOMBÁS LASAGNA + óvoda

Egy kiló csiperkegombát szépen megtisztítottam és vékonyra felszeleteltem. Mivel az apró gombákat kedvelem, hát volt vele munka, de megérte. Annyira cukik a gombaszeletkék, szárastól, mint gyermekkoromban a gomba jele az öltözőszekrényemen, csak épp ki kéne pingáljam pirosra és pettyesre.

Ha már óvoda és gomba, akkor elmesélem, hogy igencsak szégyenlős kislány voltam. Habár mindig megtanultam a verset meg az énekeket az óvodai előadásra, mikor rám került a sor a szereplésre, hát mintha lefagytam volna. Csak álltam (rettentő értelmes képpel) a színpadon, a nézőtéren egyebet sem láttam csak homályos tökfejeket és nagyon tisztán édesanyámat. Aki szegény, a szégyentől, azt sem tudta, hova bújjon, a székén előrehajolva sziszegte felém: mondjad Ildikó, mondjad. S én, bátran felszegve a fejemet, csengő hangon visszakiálltottam neki: nem mondom. Az egészben az érdekes még csak az, hogy a történet román nyelvű óvodában játszódott le, a statiszták román anyanyelvűek voltak, de én édesanyámmal magyarul beszéltem. Mondjam-e még, hogy édesanyát csak az anyanyelvünkön tudjuk és szabad megszólítani?


Vissza a recepthez:
Megdinszteltem kevés olajon egy nagy fej vöröshagymát, rádobtam a gombát és 2 meghámozott, felszeletelt tököt. ztam, borsoztam, puhára pároltam. Végezetül hatalmas csokor petrezselyemzöldet aprítottam bele.
Közben s, lobogó vízben megfőztem egy csomag lasagne lapot, nem sokáig, csak 5 percig, leöblítettem és tálcára egyenként szétválasztva kiteregettem a lapokat, vigyázva, hogy ne ragadjanak össze.
Rétegezve letettem: lasagne lap-töltelék-lap-töltelék-lap.
Minden laprétegre bőven locsoltam besamelszószt és sok reszelt sajtot. Az utolsó lapra is ez került.
A besamelszószhoz: felolvasztottam 2 kanál vajat, rászórtam másfél kanál lisztet, picit melegítettem, majd folytonos habverős keverés mellett felöntöttem 6 dl tejjel. val, fehérborssal, reszelt szerecsendióval ízesítettem és kb 5 percet forraltam.
Az összeállított lasagnát sütőben szép pirosra sütöttem.
A Demmers Teehaus Rooibos Cherry teáját ittam mellé. 


Feleim, vegyetek és egyetek!



2 megjegyzés: