2020. június 19., péntek

Mia túrós-málnás tortája

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
tekercshez és az alsó laphoz:
4 tojás
4 csapott evőkanál cukor
4 púpozott evőkanál liszt
csipet só
3-4 evőkanál málnalekvár
A töltelékhez:
50 dkg zsíros tehéntúró
2,5 dl tejszín
75 g porcukor
20 g porzselatin
250 g málna (akár fagyasztott is)
A mázhoz:
5 dkg fehér csokoládé
1 kiskanál méz
1 dl málnaszörp
1 dl tejszín
5 g porzselatin

A tojások fehérjét keményre verjük a sóval, a cukorral,  majd óvatosan beleforgatjuk a tojások sárgáját és a lisztet. 1/4-ét sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A teteje épp, hogy rózsaszínűre piruljon. Rácsra téve kihűtjük.
A maradék 3/4 tésztamasszát ugyanúgy sütjük egy 20X15 cm-es tepsiben.
A sütésnél használt papírt eltávolítjuk a piskótáról, vizes, kicsavart sütőpapírra borítjuk és azzal együtt szorosra feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt kitekerjük a papírból, vékonyan megkenjük lekvárral és most már papír nélkül visszatekerjük. Hagyjuk jól kihűlni.
A zselatint 1 dl tejszínbe keverjük, pár perc alatt addig hevítjük, amíg meleg lesz a folyadék, de nem forró. A maradék tejszínt keményre verjük.
Egy tortagyűrű belső oldalát kibéleljük piskótatekercs szeletekkel, az aljába a kör alakú piskótát helyezzük, megkenjük kevés lekvárral. 
A túróba belekeverjük a cukrot, rászűrjük a kissé meghűlt zselatinos tejszínt, a felvert habot, majd a gyümölcsöt (ha mirelit, akkor fagyosan) és hagyjuk kissé megszilárdulni. Ha a krém már nem folyik, ráöntjük a piskótára, a tetejét szépen elegyengetjük és alaposan behűtjük.
Közben elkészítjük a mázat: a zselatint összekeverjük a tejszínnel és félretesszük 5 percre, majd forrásig melegítjük. A málnaszörpöt felforraljuk, lezárjuk a tüzet, hozzáadjuk a mézet, a darabokra tördelt csokoládét és annak olvadásáig keverjük. Végezetül beleszűrjük a meleg zselatinos tejszínt és egyneművé dolgozzuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd ráöntjük a tortára és jól behűtjük.
Eltávolítjuk a tortagyűrűt és tetszés szerint díszitjük.

 

2020. május 27., szerda

Matbucha

Ezt a receptet Matyi Éva blogjáról készítettem el, nagyon-nagyon finom lett, friss kiflivel ettem, egy álom volt.  Köszönöm a receptet!
Lentebb az én variációm, ami csak abban különbözik, hogy ehhez a kencéhez adtam egy kanálnyi balzsamecetet is.
Hozzávalók:
1 kg érett paradicsom
4  db húsos kaliforniai paprika
5 db csípős paprika (vagy tetszőlges mennyiség)
6-8 cikk fokhagyma
1 kanál füstölt piros paprika

bors
1/2 dl  olaj
1 kanál balzsamecet


A paradicsomot kockára vágjuk, a paprikákat sütőben feketére sütjük, a héját levesszük (itt a leírás) , a fokhagymát apróra vágjuk. 
Az olajat felhevítjük, rádobjuk a fokhagymát és kevergetve kissé megpirítjuk (vigyázzunk, ne égjen meg), hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt addig főzzük, amíg pépesre  fő. Rádobjuk az apróra vágott sült paprikát és folytonosan kevergetve tovább főzzük, ezúttal fedő nélkül. Végezetül füstölt piros paprikával és esetleg balzsamecettel ízesítjük. 
Melegen, hidegen egyúttal finom, friss-ropogós péksüteménnyel, kenyérrel tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet.


2020. május 10., vasárnap

Mogyorós omlós vajaskeksz


Hozzávalók:
30 dkg liszt
12 dkg cukor
15 dkg puha vaj
10 dkg pirított mogyoró
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
csipet só
2-3 kanál hideg tej vagy víz

Az elkészítése nagyon egyszerű: a puha vajat  keverőtálban habosra keverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a sóval, hozzákeverjük a 2 tojás sárgáját,  a gorombára vágott mogyorót és végezetül a lisztet. Ha a tészta nehezen állna össze, akkor kanalanként adhatunk még hozzá hideg folyadékot. A masszát lisztezett deszkára borítjuk, gyors mozdulatokkal egyneművé dolgozzuk, majd kettéosztjuk és két 5-6 cm átmérőjű rúddá formázzuk. Fóliába tekerjük és hidegre tesszük 1-2 órára.
Ha a tésztarudak megdermedtek 0,5 cm vastagságú  karikákat vágunk belőlük. A tésztakorongokat sütőpapíros tepsibe helyezzük és 180 C fokra előmelegített sütőben 10-12 percg  sütjük addig, amíg a szélük kissé kezd megpirulni. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki. A tepsiben hagyjuk kihűlni, dobozban sokáig tárolható omlós, ízletes süteményeket kapunk.



2020. május 8., péntek

Nyers gluténmentes kókuszos-mákos torta


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
1. réteg:
15 dkg mag nélküli datolya
10-12 dkg kókuszreszelék

2. réteg:
15 dkg mag nélküli datolya
18-20 dkg darált mák
5 dkg kesudió
1/2 citrom reszelt héja és kifacsart leve leve

3. réteg:
20 dkg kesudió
1 dl kókusztejszín
1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
2-3 kanál agavé szirup
5 dkg kókuszliszt (+ - 1-2 dkg)



A datolyát és a kesudiót fövő vízzel leforrázzuk, a lében hagyjuk kihűlni, majd  leszűrjük.
Minden réteghez a hozzávalókat késes aprítóban jól megdaráljuk és ősszekeverjük. Rétegenként belenyomkodjuk a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába, majd a hűtőbe helyezzük pár órára, amíg a torta jól megdermed.
Ha darálás közben a masszát túl hígnak találjuk, adjunk még hozzá kókuszt vagy mákot, ha túl sűrűnek, akkor áztatólevet vagy kókusztejszínt. Hűlés közben a rétegek megszilárdulnak, vigyázzunk ne legyn túl tömör.  Az édességét tetszés szerint beállíthatjuk az agavé sziruppal.

Nagyon laktató, egészséges desszert, ahhoz, hogy jól lakjunk elég egy vékonyka szelet is.
A receptet innen hoztam. Köszönöm szépen.

2020. május 4., hétfő

Aranygaluska vaníliasodóval


Hozzávalók: (27X37 tepsi mérethez)
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
3 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss (vagy 7 gr száraz) élesztő
csipet só
1 citrom reszelt héja
3 kanál cukor
és
20 dkg darált dió
5 dkg kristálycukor
10 dkg olvasztott vaj
A sodóhoz:
1 l tej
4 tojás sárgája
vanília
1 kanál pudingpor (vagy étkezési keményítő)
5-8 dkg cukor

A langyos tejbe morzsoljuk-szórjuk  az élesztőt, hagyjuk pár percig amíg a tej felhabzik. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojások sárgáját, a langyosra hűlt olvasztott vajat, majd az élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, majd jól kidagasztjuk, addig, amíg szépen elválik az edény falától és rugalmas, puha, de nem ragadós tésztát kapunk.  Letakarva 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2-2,5 cm cm vastagra nyújtjuk és 4-6 cm átmérőjű  pogácsaszaggatóval kis köröket szúrunk belőle. Minden tésztakorongot megforgatunk az olvasztott vajban, majd a cukorral összekevert darált dióba hempergetjük.  
Egy tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk cukorral, ebbe helyezzük a diós tésztakorongokat szorosan egymás mellé, akár kissé összegyűrve is a tésztát.
Letakarva további 30 percet kelesztjük.
180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha kezd nagyon megpirulni a teteje  helyezzünk rá egy darab sütőpapírt.
Elkészítjük a sodót: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral, majd felöntjük a forró tejjel. Folytonosan kevergetve besűrítjük.


2020. április 30., csütörtök

Mustár kaviár

A mustár kaviár nem más mint édes-savanyú lében főtt mustármag, ami kitűnő kísérője lehet grillen sült húsoknak, sajtoknak, főtt húsoknak, sonkának. 
A receptet Chili és Vanília blogon is láttam, őt jelölöm be     forrásnak.  





Hozzávalók:
10 dkg mustármag
2,5 dl szűrt almalé
2,5 dl rizsecet (vagy almaecet)
1-2 kiskanál só
2 kanál barna cukor (vagy méz)

Az elkészítése pofonegyszerű, minden alapanyagot nagyon lassú tűzön, gyakran megkevergetve  forralunk, az elpárolgott folyadékot pedig mindig  almalével, vagy vízzel pótoljuk. Egy sűrű, lekvárszerű masszát kapunk a végére. Vigyázzunk, hogy ne karamellizálódjon nagyon  meg. 

2020. április 29., szerda

Ropogós tejes kifli - Cornuri crocante

Az inspiráció innen, a Kálcirecept blogról, ahol ugyancsak utalás van a recept feltételezett eredeti forrásáról. Ez a kifli a békebeli, ropogós péksütemény pontos mása, köszönöm a receptet.



Hozzávalók 8 db kiflihez:
50 dkg liszt
2 dl tej
1 dl szénsavmentes ásványvíz
1 kanál tejföl (én tejszínt tettem)
2 dkg friss élesztő 
1,5  kiskanál só



A tejet, a vizet és a tejfölt langyosra melegítjük, feloldjuk benne az élesztőt és rögtön elkezdjük a gyúrást-dagasztást a sóval és a liszttel. Alaposan kidagasztjuk, a kelesztőtálat betakarjuk és langyos helyre tesszük 45-50 percre, amíg a tészta duplájára nő.
A megkelt tésztát 8 egyforma darabra vágjuk, mindegyik darabból gombócokat kerekítünk, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.



Mindegyik tésztagombócot olajozott felületen elipszis formára, nagyon vékonyra nyújtjuk, majd a keskeny oldalától elindulva szépen feltekerjük úgy,  hogy közben kifele sodorjuk a hurkát, majd meghajlítjuk és sütőpapíros tepsibe helyezzük. Letakarjuk és addig kelesztjük, amíg a sütő 220 C fokra fel nem melegszik. A sütőbe vízzel teli edénykét helyezünk, hogy gőz képződjön.
Ha a sütő felforrósodott, a kifliket vízzel alaposan lespricceljuk, majd 13-15 perc alatt szép pirosra sütjük. Nekem 14 perc alatt tökéletesre sültek.
Ha a sütőböl kivesszük ismét vízzel spricceljük, majd hideg helyen kihűtjük.
Az adag felét csak másnap sütöttem, ezért még a kelesztés előtt fedett edényben a hűtőbe tettem 10 órára, majd szobahőmérsékleten 30 percet tovább kelesztettem, a továbbiakban úgy jártam el, mint a fentebb leírtakban.


Cornuri cu lapte crocante:
Ingrediente ptr cca.8-10 buc
500 g faina
200 ml lapte
100 ml apa
1 lingura de smantana (sau unt)
1 lingurita de sare
20 g drojdie proaspata (sau 7 g  uscata)
1 lingurita de zahar
Incalzim laptele, smantana si apa, punem zaharul, drojdia si o amestecam, pana se dizolva. Nu il lasam la dospit.
Punem faina si sarea in bolul de mixare, adaugam amestecul lichid si il framantam bine. Ungem un bol cu un pic de ulei, punem aluatul framantat, acoperim si lasam la dospit cca. 45-50 minute, pana isi dubleaza volumul. (Se poate lasa la dospit la frigider peste noapte)
Rasturnam aluatul dospit pe o planseta de lucru, il taiem in 8 bucati cat de cat egale, din care formam bilute ferme. Acoperim si lasam in continuare la dospit cca. 10-15 minute.
Intindem foarte subtire bilutele  de aluat in forma eliptica pe o planseta unsa cu o lingurita de ulei, un pic de ulei putem sa punem si pe suprafata aluatului.  Lucram cu sucitorul fara sa ridicam aluatul de pe planseta, uleiul ne va ajuta sa intindem aluatul fara probleme. Rulam strans ( vezi poza) si formam cornurile.
Le asezam pe tava captusita cu hartie de copt.
Incalzim cuptorul la 220 grade C, punem un vas mic cu apa pe fundul cuptorului, sa se formeze aburi in interior.
Stropim cornurile cu apa, presaram sare grunjoasa,  scadem temperatura la 200 grade C, le punem in cuptor si le coacem  cca. 12-14 minute. Dupa ce le scoatem din cuptor, mai stropim usor cu apa si le scoatem la un loc rece. 

2020. április 17., péntek

Narancs krémleves habgaluskával és pirított mandulával

Hozzávalók 4-6 adaghoz:
4 narancs
0,5 l narancslé
0,5 l fehér bor 
cukor ízlés szerint
fahéj, szegfűszeg, gyömbér
csipet só
1 kanál étkezési keményítő
2 dl tejszín

A tálaláshoz:
pirított mandulaszeletek
3 tojás fehérje
5 kanál cukor

A narancsokat megtisztítjuk, a hártyát és a magokat a lehető legalaposabban távolítsuk el, aki tud narancsot filézni, az tegye meg. Feltesszük főni a gyümölcshúst a narancslével, a borral, tetszés szerint fűszerezzük, cukrozzuk, majd puhára főzzük. Ha már puha botmixerrel pürésítjük, pótoljuk az elforrt folyadékmennyiséget, akár vízzel is  és behabarjuk a tejszínnel elkevert étkezési keményítővel, majd további pár percet forraljuk még.
Kihűtve habgaluskával és pirított mandulával tálaljuk.
Nagyon finom, nem érdemes kispórolni egyik hozzávalót sem, de ha valaki nem szeretné alkoholban főzni, az használjon csak narancslevet és vizet.



2020. április 12., vasárnap

Ágnes flódnija

A receptet Agnes Zuck Koničeková-tól tanultam, akit a Facebookon a Matyi Éva konyhája nevű csoportban ismertem meg és akinek a főző-sütő tudományát nagyon nagyra becsülök.
A receptjét szinte szóról-szóra betartottam, azzal a különbséggel, hogy az én bögrém 2,5 dl-es (az övé 2 dl) és valamivel több lisztet kellett használnom ahhoz, hogy a tésztám jó állagú legyen. Gondolom a mennyiség a liszt szárazságától is függ.
Méltán állíthatom, hogy ez a sütemény felülmúlta minden elképzelésemet, nagyon finom, kiadós desszert, ezentúl gyakran fogom készíteni.
Köszönöm szépen, Ágnes.



Hozzávalók egy 27X39 cm-es tepishez

A tésztához:
4,5 bögre liszt (Ágnesé 4 bögre)
1/4 bögre langyos tej
1/2 bögre cukor
20 g  friss élesztő
1,5 bögre olvasztott, langyos vaj (Ágnesé 2 bögre)
4 tojás
8 kanál édes, fehér bor

A diótöltelékhez:
1 bögre darált dió
1 bögre cukor
1/2 bögre baracklekvár
1/4 bögre mazsola
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve
1/2 kiskanál fahéj
vanília

A máktöltelékhez:
20 dkg darált mák
3/4 bögre cukor
1/4 bögre víz
1 tojás fehérje
1/2 narancs leve
1/2 citrom leve
1/2 kiskanál fahéj
1 bögre baracklekvár
1/4 bögre olvasztott vaj
1 kanál rum

Az almatöltelékhez:
3-4 db alma
1/2 bögre cukor
1 kiskanál fahéj

1 kis üveg kemény, sütésálló szilvalekvár

A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kanál víz
1 kanál cukor

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kiskanál cukrot és hagyjuk felfutni. Keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót, a felfuttatott élesztős tejet és rugalmas, közepesen kemény cipóvá dagasztjuk. Letakarva 1 órát kelesztjük.
Közben előkészítjük a töltelékeket. A diótöltelékhez összekeverjük a hozzávalókat, a máktöltelékhez a felforrosított folyékony hozzávalokkal leforrázzuk a mákot és összekeverjük a többi alapanyaggal. Az almákat lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat és kevergetve addig pároljuk, amíg elpárolog a leve, majd kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 5 egyenlő darabja vágjuk, egyenként vékonyra nyújtjuk és rétegezzük. Először a máktöltelék, után a diótöltelék, aztán a párolt alma következik, az utolsó sort pedig a szilvaíz zárja. Beborítjuk az 5. lappal, alaposan megszurkáljuk, megkenjük a vízzel és cukorral elkevert tojássárgájával, majd 170 C fokra előmelegített sütöben, alsó-felső légkeverésen (vagy 180 C fok légkeverés nélkül) szép pirosra sütjük 45-50 perc alatt.
Kihűtve szeleteljük.




2020. április 11., szombat

Húsvéti tojás szalvétatechnikával






Hozzávalók:
30 tojás, lehetőleg fehér héjú
1 tojás fehérje
3 rétegű papírszalvéta, apró tavaszi, húsvéti mintával
só, ecet
olló
ecset



A tojásokat langyos, mosogatószeres vízben megmossuk, majd alaposan leöblítjük. Hideg vízbe tesszük, hozzáadunk 1 kanál ecetet, 1 kiskanál sót és a forrástól számított 8-10 perc alatt megfőzzük, majd hideg vízsugár alatt lehűtjük. A tojásokat megszárítgatjuk, kissé még langyosan díszítjük.
A szalvétát rétegeire szedjük, csak a felső, színes réteget fogjuk felhasználni, majd ollóval körbevágjuk a mintákat
A tojásokat megkenjük a tojásfehérjével, óvatosan ráhelyezzük a szalvétadarabokat, majd ecsettel középről kifele haladva kinyomjuk a levegőbuborékokat, elegyengetjük a széleit. Pár perc alatt meg is van száradva.
Egyszerűen elkészíthető, mutatós hásvéti tojások lesznek, ráadásul gyerekeket is be lehet vonni a díszítésbe,  jó móka a szabadidő eltöltésére is.
.




2020. április 4., szombat

Csokis pöfeteg II. Crinkles de ciocolata


Hozzávalók:                                   Ingrediente:
15 dkg vaj                                     150 g unt
10 dkg csokoládé                          100 g ciocolata  
2 kanál  kakaópor                          2 linguri cacao
15 dkg barnacukor                         150 g zahar brun
2  tojás                                            2 oua
1 dl tej                                            100 ml lapte
35 dkg liszt                                     350 g faina
10 g sütőpor  (1 tasak)                    10 g praf de copt (1 plic)
1 kiskanál fahéj                               1 lingurita scortisoara
1/2 kiskanál őrölt gyömbér             1/2 lingurita ghimbir macinat
1/4 kiskanál őrölt kardamom          1/4 lingurita cardamom macinat
1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg          1/4 lingurita cuisoare macinate
csipet só                                           praf de sare
A hempergetéshez:                          Pentru tavalit:
porcukor                                           zahar pudra
kristálycukor                                    zahar tos

A vajat, a cukrot és a tördelt csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, legutoljára a lisztet. Egynemű masszává keverjük, a tálat lefóliázzuk és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, de maradhat akár 1-2 napot is.
A csokoládés masszából diónyi golyókat gömbölyítünk, előbb kristály, majd porcukorba hempergetjük és sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól tisztes távolságra helyezzük.
180 C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, akkor jó ha a külseje ropogós, de a belseje finom, puha. 

Topim untul cu ciocolata si zaharul pe bain marie. Racim si adaugam toate celelalte ingrediente, ultima incorporam faina. Omogenizam, acoperim vasul cu o folie si punem la rece 2-3 ore, sau chiar mai mult, 1-2 zile.
Formam bilute de marimea nucilor, le tavalim prima data in zahar tos, iar apoi in zahar pudra. Le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand intre ele spatiu, biscuitii vor creste. Coacem 15 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade C. Sa nu lasam mai mult, exteriorul trebuie sa fie crocant, interiorul moale.

Mozarellával töltött arancini, maradék rizsből

Hozzávalók:
2 bögre főtt rizs (akár maradék is, vagy rizottó )
3/4 bögre reszelt sajt
2 egész tojás
só, bors
Továbbá lehet még hozzáadni:
apró kockára vágott paprikát, gombát, spárgát stb.
A töltéshez:
apró mozarellagolyók
A panírozáshoz:
2 egész tojás
2 kanál liszt
4-5 kanál prézli
A sütéshez:
olaj

Az elkészítése nagyon egyszerű: a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk úgy, hogy formázható, egynemű legyen a massza. Diónál nagyobb golyókat gömbölyítünk a sajtos rizsből, melyeknek a közepébe mozzarellát teszünk. Lisztbe, felvert tojásba, morzsába forgatjuk, bő olajban szép pirosra sütjük.
Szalvétára szedjük, fogyaszthatjuk bármilyen pikáns szósszal.



2020. március 28., szombat

Foszlós lekváros kifli

Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg zsír
2 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
1 kanál cukor
1 tojás
1/2 mokkáskanál só
A töltelékhez:
kemény, sütésálló lekvár
A tetejére:
1 tojás
porcukor



A zsírt elmorzsoljuk a liszttel. A langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt és kissé hagyjuk felfutni. Az összes hozzávalóból közepes keménységű, selymes tapintású, rugalmas tésztát dagasztunk. Ha szükséges adunk még hozzá tejet, ha túl lágy, akkor kevés lisztet.
Letekarjuk a cipót és langyos helyen 30 perc alatt szinte duplájára kelesztjük.
A tésztát 6, nagyjából egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabból gombócot gömbölyítünk, letakarjuk.
A gombócokat egyenként fél cm vastag, kerek  lappá nyújtjuk, pizzavágó vagy éles kés segítségével 8 cikkre vágjuk. A lekvárt a cikk szélére tesszük, oldalt kissé ráhajtjuk a tésztát és felcsavarjuk.
Lekenjük a felvert tojással és 180 C fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük (kb 20 perc).
Langyosan porckorba hempergetjük.
Tölthetjük túró, mák, diókrémmel, minden féle képp nagyon finom, egyszerűen nem lehet abbahagyni.


recept innen

2020. március 27., péntek

Alma pongyolában


Hozzávalók 4 adaghoz:
4 keményebb húsú alma (pl Granny Smith)

A palacsintatésztához:
2 tojás
2 kanál olaj
20 dkg liszt
2 dl tej
kb 2 dl szódavíz
csipet só
A kisütéshez:
olaj
A bundázáshoz:
2-3 kanál liszt
A tálaláshoz:
porcukor
fahéj
A palacsintatésztához kikeverjük a felhabosított tojásokat a liszttel, az olajjal, sóval és a tejjel. Annyi szódavízzel, vagy ásványvízzel engedjük fel, hogy a massza sűrű, mártásszerű legyen. Hűtőben legalább 30 percet pihentetjük.
Az almát alaposan megmossuk, fél cm vastag karikára vágjuk, lisztben meghempergetjük. A palacsintamasszát jól felkeverjük, ha szükséges tovább hígitjuk, amíg eléri a kellő állagot.
Egy serpenyőben bő olajban, közepes hőfokon pirosra sütjük a tésztába mártott lisztes almakarikákat. 
Szalvétára szedjük, porcukorral, fahéjjal meghintve tálaljuk.
Melegen az igazi! 



2020. március 23., hétfő

Pasticcio, a görög lasagna


Hozzávalók 6 adaghoz
(22X22 cm-es sütőforma)

A raguhoz:
40 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
2-3 kanál olaj
1 konzerv hámozott paradicsom (7 dl)
1 sárgarépa
1 húsos kápia paprika
1 kiskanál pirospaprika
2-3 babérlevél
só, bors
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál oregano
ízlés szerint chiliőrlemény 

A besamelhez:
10 dkg vaj
5 dkg liszt
6-7 dl tej
egy marék reszelt sajt
só, bors, csipet őrölt szerecsendió
2 egész tojás

Továbbá:
reszelt sajt
40 dkg apró száraztészta

Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, menenetközben hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, az aprított paprikát, a zúzott fokhagymát. Ha minden megpuhult rádobjuk a darált húst és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a babérlevelet, a pirospaprika őrleményt, a fahéjat, az oraganót és felöntjük kevés vízzel. Lefedve, néha-néha megkevergetve 45 perc alatt készre főzzük. Az elforrt vizet pótoljuk.
A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, habzásig melegítjük, felöntjük a hideg tejjel és folytonosan kevergetve besűrítjük. Fűszerezzük, belekeverünk egy jó marék reszelt sajtot, majd ha kissé kihűlt a 2 tojástis.
A tésztát bő, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, kissé kihűtjük, hozzáadjuk a fele besamel mártást.
Következik az összeállítás: a tepsi aljára elterítjük és kissé belenyomkodjuk a szószos tésztát, rásimítjuk a fele mennyiségű ragut, ismét tészta, majd ragu következik. Végezetül beborítjuk a maradék besamel mártással, megszórjuk sajttal és 180 C fokos sütőben 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük. 

    

2020. március 16., hétfő

Rakott kel - Varza creata cu orez si ragu de vita

Hozzávalók 4 adaghoz
(22X22 cm-es sütőforma)

A raguhoz:
40 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
2-3 kanál olaj
1 konzerv hámozott paradicsom (7 dl)
1 sárgarépa
1 húsos kápia paprika
1 kiskanál pirospaprika
2-3 babérlevél
só, bors
ízlés szerint chiliőrlemény 

Továbbá
15 dkg rizs
1 kisebb fej kelkáposzta (kb 70 dkg)
4 dl tejföl

Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, menenetközben hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, az aprított paprikát, a zúzott fokhagymát. Ha minden megpuhult rádobjuk a darált húst és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a babérlevelet, a pirospaprika őrleményt és felöntjük kevés vízzel. Lefedve, néha-néha megkevergetve 45 perc alatt készre főzzük. Az elforrt vizet pótoljuk.

A káposztát leveleire szedjük és bő, sós vízben 3-4 percig pároljuk, a levelekről levágjuk az eresebb részeket, lecsöpögtetjük és fedett edényben hagyjuk kihűlni. 
A rizst bő, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük.
Egy sütőedény vagy tepsi alját kissé kiolajozzuk, kibéleljük káposztalevelekkel, ráterítünk egy adag ragut és rizst, megkenjük tejföllel. Addig folytatjuk ezt a műveletet, amíg a hozzávalók tartanak. A tetejét káposztalevelekkel és tejföllel zárjuk.
Forró sütőben pirosra sütjük.

Ingrediente ptr portie de 4 persoane
Tava de 22X22
Ptr ragu:
400 g carne tocata de vita
1 buc ceapa
2-3 catei de usturoi
2-3 linguri de ulei
1 buc conserva de rosii curatate (700 g)
1 buc morcov ras
1 buc ardei gras sau capia
1 lingurita de boia
2-3 foi de dafin
sare, piper
praf de chili dupa gust

150 g orez
1 buc varza creata (cca 700 g)
400 ml smantana

Se caleste ceapa, morcovul si ardeiul taiat marunt pe uleiul incins, se adauga usturoiul pisat si carnea. Se amesteca continuu, pana carnea se albeste, se adauga rosiile si  apa, cat se acopere. Se condimenteaza si se fierbe cca 45 minute. Apa evaporata se inlocuieste in timpul fierberii.
Se fierbe pe jumatate orezul in apa sarata, se strecoara.
Se scot frunzele de pe capatana de varza creata si se oparesc cca 3-4 minute in apa abundenta, sarata, se taie cotorul foilor, se pun intr-un vas si se acopera cca jumatate de ora.
Se unge fundul unui vas tremorezistent (sau tava) cu un pic de ulei se pune varza, ragu, orez si smantana in straturi, pana se termina ingredientele. Se incheie prin foi de varza si smantana.
Se baga la cuptor cca 45 minute pana se rumeneste.




2020. február 23., vasárnap

Gyömbéres vajas keksz

A kedvenc kekszem, aromás, roppanós, vajas.


Hozzávalók (dupla adag, 5 tepsinyi)
25 dkg puha vaj (jó minőségű, magas zsírtartalmú)
25 dkg porcukor
45 dkg liszt
2 kiskanál gyömbérpor
1 kiskanál őrölt kardamom (elhagyható)
2 tojás sárgája
10 dkg kandírozott gyömbér apróra vágva
1 kezeletlen  citrom reszelt héja
1-2 kanál víz
csipet só
A tetejére:
1 tojás fehérje
3-4 kanál barna cukor

A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a fűszereket, a kandírozott gyömbért, végezetül a lisztet. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk, ha szükséges adhatunk hozzá kevés vizet is. Fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
A mennyiséget kettéosztjuk, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni, kevés liszttel meghintett deszkán vékonyra nyújtjuk (2-3mm vastagra), majd derelyevágóval felkockázzuk és sütőpapíros tepsire helyezzük. Nem könnyű dolgozni vele, ha a massza felmelegszik, akkor nagyon nehéz nyújtani. Akinek nem sikerül, az 2 fólia között próbálja meg a nyújtását.
A tojásfehérjét villával kissé lazán felverjük, nem kell habot verni belőle, csak épp fellazítani, majd ezzel megkenjük a kekszeket. Megszórjuk egyenként a barnacukorral, majd 165 C légkeveréses előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.
Dobozban hetekig elálló tökéletes tea illetve kávékísérő.



2020. január 7., kedd

Saag aloo avagy indiai spenótos krumpli

Hozzávalók 2 adaghoz:
50 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
3-4 kanál olaj
1/2 kiskanál római kömény
1/2 kiskanál mustármag (vagy mustármag őrlemény)
1,5-2  kiskanál kurkuma
1/2 kiskanál gyömbérpor vagy ujjnyi friss, reszelt
chili (friss vagy szárított őrlemény)
só, bors
3-4 dl alaplé (hús vgy zöldség)
25 dkg friss spenótlevél
1 kanál vaj

A krumplit meghámozzuk és kockára vágjuk, a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
Egy edényben olajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát, rászórjuk a fűszereket és még pár percig kevergetve hevítjük. Hozzáadjuk a krumplikockákat, felöntjük annyi alaplével, amennyi ujjnyira ellepi és fedő alatt puhára főzzük. Eddig a burgonya a főzőlevet nagyjából mind magába szívta, ekkor belekeverjük a spenótleveleket is és további pár percig pároljuk. Végezetül hozzáadjuk a vajat is. 
Körítésnek, de akár főételnek is lehet fogyasztani, főtt rizzsel vagy indiai lapos kenyérrel, laccha paratha-val vagy malabar parotta-val.


2020. január 2., csütörtök

Diós-csokoládés kalács

Hozzávalók (30X12X8 cm kalácsformához)




A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
3,2 dl langyos tej
25 g friss (vagy 7 g szárított) élesztő
1 citrom héja
vanília
csipet só
10 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:
25 dkg darált dió
10 dkg cukor
15 dkg csokoládé
5 dkg vaj

A tetejére:
1 tojás sárgája
2 kanál tej

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kanál cukrot és hagyjuk kissé felfutni. A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót a vaj kivételével és beleöntjük az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és addig dagasztjuk, amíg a vaj teljesen elvegyül a tésztával és az elválik az edény falától. Közepesen kemény, selymes tésztát kell kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
A megkelt cipót kettéosztjuk, mindkettőből egy téglalpot nyújtunk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk  cukros darált dióval, a ledarált csokoládéval, majd mindkettőt tekerccsé sodorjuk. A tésztatekercseket összefonjuk, a fonatok végét jól összecsípjük, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd sütőpapíros kalácsformába helyezzük, letakarjuk és tovább kelesztjük.
30 perc után lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, további 10 percig kelesztjük, ismét lekenjük, majd 170 C fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson 1 órát sütjük. Amikor a teteje barnulni kezd letakarjuk sütőpapírral.
Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.