2012. június 20., szerda

KARAMELLKRÉM - crema de zahar ars

Ez a finomság tulajdonképpen ugyanaz, mint a creme brulee, de itt a karamellt nem utólagosan, karamellizáló pisztollyal képezzük ki a tetején, hanem már sütés előtt az edény falán. Ez valamelyest megkönnyíti azok dolgát, akik nem rendelkeznek mindenféle speciális konyhai szerkentyűvel, de szeretnének enni ebből a finomságból. Nincs olyan román háziasszony, aki ezt ne tudná elkészíteni (na, jó, lehet van), ez szinte nemzeti desszertjük a túrófánk, a papanasi mellett.



Sztori :
A 90-es évek elején egy magáncégnél dolgoztam, a nagy kommunizmusból éledező demokráciában próbálgattuk a tőkés-kapitalista életmódot. S biza, mivel a magánszféra még nagyon gyerekcipőben járt, az üzleti módszerek is sajnos még a régi világot utánozták. Így történt, hogy az irodába gyakran voltak vacsorára hivatalosak "üzlettársak", állami szektorban dolgozó "segítőtársak", egyebek. Ilyenkor előkerült a whiskysüveg, kötelező módon kólával hígítva és valamilyen kaja is. Egy ilyen protokol estére készíttettek egy hatalmas lábos, azt hiszem úgy jó 3 liter karamellkrémet, amit aztán betettek az irodai hűtőszekrénybe dermedni. Elsőként reggel egy kis termetű, de nagy étvággyal rendelkező, kívánós, mindig a gyomra után futó kollegám érkezett. Mint mindig, most is azzal kezdte a napot, hogy bedugta a fejét a hűtőbe, csekkolni a tartalmát, egy ott felejtett szendvics, egy száradó szalámivég reményében.  Láss csodát: egy fazék kincs! Úgy gondolta, senkinek sem fog feltűnni, ha megkóstolja a csemegét, így szépen nekilátott, nagykanállal. Ha lett volna merőkanala, akkor azzal evett volna.  Nem hiszem, hogy nem találjátok ki, addig evett, amíg az utolsó cseppet is eltűntette, visszatette a fedőt, majd felöltözött és ment végezni a munkáját. Csodálatos módon életben maradt, ételmérgezést sem kapott s a főnök sem nyiffantotta ki.


No, de lássuk csak ezt a finom desszertet:
Beszórunk egy 1,5 literes fémlábosba 5 kanál cukrot, majd lassú tűzön megkaramellizáljuk. Óvatosan, a lábost körbeforgatva, bevonjuk az égetett cukorral az edény falát, majd hagyjuk kihűlni. Vigyázat, rettenetesen forró, balesetveszélyes.
Egy keverőtálba beleütünk 6-7 tojást, 5 kanál cukrot, egy vanília kikapart belsejét, egy liter tejet és habverővel alaposan összekeverjük. Beleöntjük a cukrozott lábosba, a lábost egy magasfalú, vízzel töltött tepsibe helyezzük, majd 45-50 percig forró sütőben addig sütjük, amíg a tejes tojás pudingszerűvé nem sűrűsödik.
Készíthetjük kisebb formákban is.
Tálaláskor a kis formákból kiborítjuk a krémet, vagy a nagyból kanállal tálalunk, odafigyelve, hogy a karamellből és a tejsavóból készült szószból is locsoljunk a tetejére.
Én savanykás gyümölcslekvárral szeretem enni.



Feleim, vegyetek és egyetek!

6 megjegyzés:

  1. Ezt megkóstolnám!:) Jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hamar össze lehet dobni, eddig még nem hallottam senkitől, hogy nem szereti!

      Törlés
  2. Ezt a desszertet olyankor veszem elő, amikor sok tojásom van, azaz tojnak a tyúkjaim....
    Finoom nagyon!!!

    VálaszTörlés
  3. Gyonyoru a kep, a sarga viragok, a feher csipkes abrosz es a dan stilusu modern tanyer a karamellkremet het parnara felemeli :))) Bravo!

    VálaszTörlés