Nagy kedvenc a kocsonya, igaz, évente maximum háromszor főzők, egy ideig olyankor betelek vele. Ebben a forró nyárban, az utamba eső hentesbolt mellett elhaladva, vágyakozva tekintettem a kajla fülű disznófej felé, ami a lábacskák mellett csücsült az üvegvitrin alatt. Mégis, úgy döntöttem, nem fogok kocsonyázni, túl nehéz és tömény étel ilyen kánikulában. S akkor eszembe jutott, pulykahúsból is lehet kocsonyát főzni, majdnem ugyanolyan mint a
disznókocsonya.
Vásároltam hát 2 szép pulykaszárnyat, megmostam és felöntöttem annyi vízzel, amennyi majd 2 centivel ellepte. Mivel nem volt otthon, csak szárított leveszöldségem, hát abból tettem egy jó marékkal, amúgy vághattok hozzá sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót. Módjával sóztam, beleszórtam kiskanál egészborsot, egy babérlevelet, 3 cikk fokhagymát, kisebb fej vöröshagymát (hámozás nélkül, csak megmosva).
Nagyon lassú tűzön (alig csinált így, hogy plutty-plutty) legalább 3 órát főztem.
Amikor a hús olyan puha volt, hogy szinte leesett a csontról, akkor kiszedtem a főzőléből, kihűtöttem és tálkákba szedtem , csont és bőr nélkül.
A főzőlevet leszűrtem, 1 liter volt, belekevertem 5, előzőleg vízbe áztatott zselatinlapocskát, majd a húsokra öntöttem.
Másnap reggelig hűtőbe tettem megdermedni, amikor is a tetejére felszállt zsiradékot eltávolítottam róla, tányérra borítottam és ecetes hagymával tálaltam. Akinek nincs, az eheti citrommal, ecettel meglocsolva.
Yummmy!!!
disznókocsonya.
Vásároltam hát 2 szép pulykaszárnyat, megmostam és felöntöttem annyi vízzel, amennyi majd 2 centivel ellepte. Mivel nem volt otthon, csak szárított leveszöldségem, hát abból tettem egy jó marékkal, amúgy vághattok hozzá sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót. Módjával sóztam, beleszórtam kiskanál egészborsot, egy babérlevelet, 3 cikk fokhagymát, kisebb fej vöröshagymát (hámozás nélkül, csak megmosva).
Nagyon lassú tűzön (alig csinált így, hogy plutty-plutty) legalább 3 órát főztem.
Amikor a hús olyan puha volt, hogy szinte leesett a csontról, akkor kiszedtem a főzőléből, kihűtöttem és tálkákba szedtem , csont és bőr nélkül.
A főzőlevet leszűrtem, 1 liter volt, belekevertem 5, előzőleg vízbe áztatott zselatinlapocskát, majd a húsokra öntöttem.
Másnap reggelig hűtőbe tettem megdermedni, amikor is a tetejére felszállt zsiradékot eltávolítottam róla, tányérra borítottam és ecetes hagymával tálaltam. Akinek nincs, az eheti citrommal, ecettel meglocsolva.
Yummmy!!!
Feleim, vegyetek és egyetek!
vaaaaai, deci am lesinat de cand am citit urechi de porc :))). eu piftie as manca oricand, oricat :))
VálaszTörlésasta este din aripi de curcan, mult mai light
TörlésYammmmmmiiiiiiiiiii
VálaszTörlésbizony, bizony, tényleg az
Törlés