2012. június 1., péntek

CSOKIS-CHILIS EPERDZSEM

A tavaly rengeteg ízesített lekvárt készítettem, de rájöttem, minden gyümölcsnek annyira finom az aromája, hogy nem érdemes elvinni más irányba az ízvilágot. A tavalyi mákos eperdzsmet valódi kudarcnak éreztem, az idén nem szerettem volna csalódni a lekvárjaimban. 
Az eper igazából csak mostanság kezd nagyobb mennyiségben, elfogadhatóbb áron megjelenni nálunk a piacon, így ha nem is sokat, de mégis készítettem egy extrább dzsemet. Csokisat chilivel. Ó, ínyencek, higyjétek el, nagyon finom lett.





Megtakarítottam és krumplinyomóval durvára összetörtem egy kiló illatos epret, összekevertem egy csomag 2:1 gelfixel és felforraltam. Pár perc után hozzáadtam fél kiló cukrot, még 5 percig főztem, majd a tűzről levettem és hozzáadtam 5 dkg 75%-os csokoládét és 1 pici, de annál csípősebb,  összemorzsolt chilit és egy kanál balzsemecet koncentrátumot.
Paplanok közé fektettem a 3 kis üvegemet egy éjszakára pihenni. Télen, egy különleges alkalomkor majd előveszem őket, addig esszük a "simát".



Feleim, vegyetek és egyetek!

8 megjegyzés:

  1. A csoki és a chili már elfogadottá vált Braziliától Párizsig. Bár én gyakran használok chilit, nekem még fura ez a párosítás. Te még megfejelted eperrel is. Hmm. Kíváncsiságból most már én is kipróbálom egy kis mennyiségben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 3 üveggel próbálkoztam, nagyon finom lett. Egzotikus, fűszeres, édes (cukor), savanyú (balzsamecete), pikáns(chili).

      Törlés
  2. Rajongok a csoki ,chili,párosért:)

    VálaszTörlés
  3. Ez baromi jó lehet!!! Szenzációs ötlet!

    VálaszTörlés
  4. Nem sok a fél kg cukor 1 kg gyümölcshöz? Nem lesz tőle émelyítően édes? Nálam a 1,5 kg gyümölcshöz 20 dkg kerül és néha már az is határeset, hogy túl édes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nem kevés, akkor te tegyél bele kevesebbet. Tudod, ez ízlés dolga, nekem a 20 dkg igen kevés...A hangsúly a csokin és a csilin van :-), megéri kipróbálni bármennyi cukorral...

      Törlés