2012. március 30., péntek

HAGYMÁS-KÁPIAPAPRIKÁS ORDAKRÉM

Vettem fél kiló ordát. No, még nem a juhásztól, a frissből, az még várat magára, majd ortodox húsvét után, amikor a báránykáiktól keresztényi irgalmassággal megfosztott anyajuhokat fejni kezdik és a tejükből friss sajtot készítenek. A sajt után visszamaradt savóból készítik az ordát, ami állagában hasonlít az édes tehéntúróhoz, de ízében felülmúlja azt. Az orda mellékterméke pedig a zsendice, amiből tökéletes salátalevest és finom bálmost lehet főzni. 
Az  ordás-kapros palacsintánál pedig nincs ízletesebb, egy nagy bögre friss, hideg tejjel.
Mivel a most vásárolt "gyári" orda volt, nem méltattam palacsintatöltelékbe, de egy finom reggelinek való kencének annál inkább.
Megdaráltam botmixerrel két szép kápiapaprikát, felaprítottam egy kötés friss, zsenge zöldhagymát, az ordát habosra kevertem 2 kanál tejföllel. Összekevertem mindent, ztam, borsoztam s mivel a körözött túró ott mocorog a vénáimban, tettem bele egy kiskanál köménymagot is és egy kevés apróra vágott zöldpetrezselymet.
Betöltöttem kápiapaprikákba és lehűtöttem.
Friss kenyérrel kitűnő reggeli!


Feleim, vegyetek és egyetek!

4 megjegyzés:

  1. Imádom az ordát! Erdélyben, pontosabban Székelyföldön kóstoltam először egy tanyán készült, friss változatot. Mennyei volt:) Aztán pedig házagazdánk lepett meg minket egy ordás süteménnyel...hát mit mondjak, befaltuk az egészet:)

    VálaszTörlés
  2. Eléggé megosztó tejtermék, vagy imádják, vagy utálják. Várom a friss ordát, nagyon!

    VálaszTörlés
  3. ah, stii ca la asa ceva ma ai mereu musafir la masa :))!

    VálaszTörlés