...vagy más néven medvehagymás nudlik. Igaz, a gnocchi elnevezés elegánsabb, meg egzotikusabb, ha az irodában azt mesélem, gnocchit főztem, semmi féle képp nem gondolnak a krumplistésztás angyalbögyörőkre.
Nagyadag készítéséhez megfőztem héjában egy kiló krumplit, a lisztesebb fajtából, meghámoztam és krumplinyomóval áttörtem, hagytam kihűlni.
Megszórtam egy púpozott kiskanál sóval, ráütöttem egy tojást, beletettem 2 nagy csokor pépesre darált medvehagymát és dagasztani kezdtem 35 deka, 000-ás liszttel, amit apránként adtam hozzá.
(Gyúrjátok becsületesen, amíg a tészta össze nem áll, rugalmas nem lesz és már nem ragad a deszkához. Ha még kell, tegyetek hozzá lisztet.)
Gyönyörű lett a színe, pontosan ez az a szín amit már hónapok óta nagyon kedvelek, az olívazöld.
Öklömnyi gombócokat szakítottam a tésztából, hosszú rudat sodortam belőle, kétcentis darabkákra vagdostam, majd egyenként megnyomkodtam egy villával. Ha recés a széle, jobban megkapaszkodik benne a mártás.
Egy tálcára sorakoztattam őket, szépen, egymás mellé ahogy illik, onnan várták amíg sós vízben ki nem főztem őket. Miután feljöttek a víz tetejére legalább 5 percig hagytam még főni. Kihűtés után pazarul lehet előbb tálcán elterítve fagyasztani, majd tasakolni és szükség esetén csak előkapni és felmelegíteni.
Sajtmártással tálaltam!
Feleim, vegyetek és egyetek!
cu leurda? mmm! buuuuun!
VálaszTörléso, da, Zazu, tare bun...
Törlés