2012. március 29., csütörtök

MEDVEHAGYMÁS GNOCCHI


...vagy más néven medvehagymás nudlik. Igaz, a gnocchi elnevezés elegánsabb, meg egzotikusabb, ha az irodában azt mesélem, gnocchit főztem, semmi féle képp nem gondolnak a krumplistésztás angyalbögyörőkre.
Nagyadag készítéséhez megfőztem héjában egy kiló krumplit, a lisztesebb fajtából, meghámoztam és krumplinyomóval áttörtem, hagytam kihűlni.
Megszórtam egy púpozott kiskanál val, ráütöttem egy tojást, beletettem 2 nagy csokor pépesre darált medvehagymát és dagasztani kezdtem 35 deka, 000-ás liszttel, amit apránként adtam hozzá. 
(Gyúrjátok becsületesen, amíg a tészta össze nem áll, rugalmas nem lesz és már nem ragad a deszkához. Ha még kell, tegyetek hozzá lisztet.)



Gyönyörű lett a színe, pontosan ez az a szín amit már hónapok óta  nagyon kedvelek, az olívazöld.
Öklömnyi gombócokat szakítottam a tésztából, hosszú rudat sodortam belőle, kétcentis darabkákra vagdostam, majd egyenként megnyomkodtam egy villával. Ha recés a széle, jobban megkapaszkodik benne a mártás.
Egy tálcára sorakoztattam őket, szépen, egymás mellé ahogy illik, onnan várták amíg sós vízben ki nem főztem őket. Miután feljöttek a víz tetejére legalább 5 percig hagytam még főni. Kihűtés után pazarul lehet előbb tálcán elterítve fagyasztani, majd tasakolni és szükség esetén csak előkapni és felmelegíteni.
Sajtmártással tálaltam!



Feleim, vegyetek és egyetek!




2 megjegyzés: