Csak ültem bambán és meredtem a számítógép képernyőjére. ÖÖÖÖ, grízes micsoda?? Esetleg torta, vagy koch?? Valahogy nem talált egyik elnevezés sem ehhez a desszerthez. Megvan: grízes levendulaszörpös desszert lesz a neve.
Az ötletet Flatcatnél olvastam, tőle inspirálodtam, köszönöm.
Egy fél liter tejbe csipet sót szórtam, felforraltam és belefőztem egy deciliter grízet. Mivelhogy már öreg róka vagyok és a tejbegrízfőzésben doktoráltam, soha nem mérem a grízet. Most is csak a ti kedvetekért írtam mennyiséget, amúgy csak szórom magasból, pergetem a daragyöngyöket a markomból a forró tejbe és csak keverem, keverem.
Nem tudom, említettem-e, amikor a suliból hazaérkeztem és a szüleim még dolgozni voltak (nyakbakulcsos gyerekek voltunk), akkor gyakran főztem tejbegrízet, sietve, hogy legyen még időm elmosogatni a tettjeleket, mielőtt hazajönnek. Szóval tejbegrízfronton nagyon rutinos vagyok.
A megfőtt grízt lehűtöttem és a mixerrel kevergetve hozzáöntöttem egy fél csésze levendulaszirupot, majd 2 egész tojást és egy jó marék kókuszreszeléket.
Egy tűzálló edényt kikentem vajjal és megszórtam kókuszreszelékkel, beleöntöttem a grízet és közepes tűzön addig sütöttem (kb 40 perc) amíg a teteje meg nem pirult.
Még forrón ráöntöttem egy másik fél csésze levendulaszirupot.
Melegen hidegen egyaránt finom.
Levendulaszirup helyett használhattok bármilyen szörpöt.
Feleim, vegyetek és egyetek!
stii ca eu sunt mare amatoare de budincute din astea cu gris! si mi-ai dat idee ce sa mai fac din zaharul ala cu lavanda... hmmm
VálaszTörlésSiropul de lavanda e mania mea, mai nou!
VálaszTörlésA tuzallo edeny meseszep, a kepek gyonyoruek, es persze veszettul kivanom ezt a grizes cuccot!
VálaszTörlésNildi