2012. március 12., hétfő

ZABLISZTES ZSEMLE

Egészen fiatal asszony korom óta sütök kenyeret. Tehát ennek már biza nagyon sok sok éve...A kenyérsütési tudásomat nem vittem tökélyre, mindig ugyan olyan egyszerűen és nagyszerűen  elkészíthető, sütőben sütött kenyereket gyártottam akkor is s most is. Arra odafigyeltem, hogy a kamrámban mindig legyen liszt és élesztő, úgy éreztem ha ezek, no meg tojás van a házban, akkor jöhet a váratlan vendég, én akkor is ki tudom vágni a rezet. Vagyis a kenyeret a vendégnek. Az asztalra!
Azóta sok minden megváltozott: különböző lisztek közül lehet  válogatni, tucatnyi magvakkal, aromákkal lehet ízesíteni és már megsütni sem sikk egy régi, fületlen lábosban, ahogy én szoktam, hanem újkeletű  kacsasütő edényekben a trendi ( csak irigykedem).
Éppen ezért zavarba is vagyok, szimplán élesztővel kelesztettem a tésztámat, nem öregkovásszal (restellem, de nem tudom mi az az öregkovász) s a sütőm sem légkeveréses, sem hőfokbeállítós, mint ahogy az már a minimum kéne legyen.
Ezektől függetlenül sikerült egy kivételesen finom, belsejében foszlós, héjában ropogós péksüteményt sütnöm s habár általában  nagyon kevés kenyérfélét fogyasztok, este egyet és reggel még egyet meg is ettem sok gondolkodás nélkül.
A megmaradt darabokat bevittem az irodába a kollegáknak, egy üveg zakuszka kíséretében, elfogyott zsemle is, a zakuszka is s ami a legfontosabb, teleszórtak dícséretekkel. Mi kell ennél több?
Kovászt készítettem 2 dl langyos vízzel, diónyi friss élesztővel, kiskanál cukorral és 3 kanál liszttel. Amikor már kifutni igyekezett a bögréből, összekevertem 40 dkg fehér, 10 dkg zabliszttel, amit kellőképpen 2 kiskanál sóval és ugyananni köménymaggal ízesítettem. Elkezdtem szépen, komótosan fakanállal kevergetni, hozzácsorgattam 2 kanál olívaolajat és annyi langyos vizet, amennyitől összeállt a massza. Akkor deszkára borítottam az egészet és alaposan meggyúrtam, kevés lisztet szórva alája, hogy ne ragadjon a tészta.
Tálba tettem, konyharuhával letakartam és egy órát kelesztettem. Akkor deszkán ismét átgyúrtam a tésztát, nyolc darabra vágtam, gömböckékre formálgattam s  disznózsírral kikent muffinformákba tettem még 20 percre kelni.
Vízzel megkentem a dagadozó cipócskáimat, megszórta pirított fenyőmaggal és előmelegített sütőben szép barnára sütöttem őket.
 Feleim, vegyetek és egyetek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése