2012. március 27., kedd

MANDULÁS KARAMELLÁS CUKORKA NARANCSHÉJJAL

Mindig szerettem volna bonbont, cukorkát készíteni, de nem mertem.
Mintha ördöngösségre kellett volna rávegyem magamat, annyira ódzkodtam tőle. 
A csokibonbon még várat magára, nehezen tudok beszerezni megfelelő öntő formát, valamint kakaóvajat. Pedig a terveim már megvannak, ami a krémet illeti tisztán tudom mi lesz, csak az időponttal vagyok még kétségekben.
A cukorka ötlete akkor született meg, amikor Gyemőke meghívott a névnapjára. Később megtudtam, hogy nem igazán kedveli az édességet, de akkor már késő volt. A cukorka díszcsomagolásban már átadva. Na, majd legközelebb körözöttet viszek  neked Gyemőke, felmasnizva.
15 dkg cukrot és 15 dkg barnacukrot megkaramellizáltam. 
Közben 20 dkg mandulát forró vízbe dobtam pár percre, majd lehúztam a barna héját, megszárítgattam és zsiradék nélkül, serpenyőben megpirítottam. Apró darabokra vagdostam.
10 dkg cukrozott narancshéjat picire kockáztam, hozzáadtam a megolvadt karamellhez, cseppentettem belé fél citrom levét is,  csorgattam belé egy kanál mézet is.  Végezetül beleöntöttem a mandulát és alaposan összekevertem. 
Tipp: tegyünk bele egy csipet sót, az jót tesz a karamellnek.
Egy nagy tányért vékonyan kiolajoztam, arra öntöttem a karamelles mandulát és egy ugyancsak beolajozott spatulával elsimítottam. Vigyázzatok, tűzforró!
Vizes kézzel, kiskanál segítségével apró golyócskákat formáztam a masszából, sietnem kellett, hogy ne hűljön ki teljesen, mielőtt minden cukorkagömb el nem készül. Felére olvasztott csokoládét kentem.
Aprócska papírkapszlikba tettem őket.
Jó fogú embereknek ajánlom, nagyon nagyon finom, de kemény édesség!


Feleim, vegyetek és egyetek!






6 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz lett!
    Ne félj a bonbonozástól, de nem kell hozzá feltétlen kakaóvaj, másképp is lehet temperálni, pl. beoltásos módszerrel. Először próbáld meg szilikonnal, időnként lehet kapni, lidl.aldiban.
    Tudsz rendelni is a Sőreitől pl. Ha segítség kell szóljál, szívesen segítek:-)

    VálaszTörlés
  2. Értékelem a bíztatást és a segítséget!

    VálaszTörlés
  3. Zsófi, köszönöm, első nekifutásra én is azt hiszem jó lett!

    VálaszTörlés