2012. március 26., hétfő

MÉZES LAPOK CITROMKRÉMMEL

A tegnap délelőtt operába mentem Kicsiemővel, a Varázsfuvolát adta elő a Kolozsvári Magyar Opera társulata. Az opera leckeelőadás volt, Krasznai Gáspár tehetséges, lelkes, csupa tűz és szenvedély segédletével. Ő az, akinek célja eljuttatni a zenét, az operát gyerekekhez, felnőttekhez egyaránt. Én is újra gyerek lettem, lelkesen részt vettem a leckében, fújtam én is kicsivel, naggyal az előadás közben megtanított Papageno énekét:


" A sípom fája fűzfagally,
És fújja: hejehujahaj!
És könnyű szívvel fújja azt,
Hogy ismer engem úr, paraszt."
Dudorászva mentem haza, többször rákerestem a Jútúbon az áriákra s arra gondoltam, hogy amit Gáspár tesz a zene megszerettetéséért, az 
már hivatás, s ha (rajtam kívül) még egy gyerek is megkedvelte az operát, akkor máris megérte az egész.

De lássuk a sütit:
Gőz fölött habosra kevertem
- 2 egész tojást 
- 10 dkg cukrot 
- 5 dgk vajat
- 1 kanál mézet
 aztán a tűzről levéve hozzáadtam 
-1 sütőporral elkevert 40 dkg lisztet. 
Deszkára borítottam, jól eldolgoztam, majd azon melegében 3 részre osztottam, kinyújtottam és a tepsi hátán (28X40) 3 lapot sütöttem. Amíg egy lap sült, addig a másikat nyújtottam, vigyázzatok, hamar kész van.
A krémhez 5 kanál lisztből és fél liter tejből egy mártást főztem, kihűtöttem, majd összekevertem 20 dkg vajjal, amit 20 dkg cukorral, egy citrom levével és héjával habosra kavartam.
Megkentem a lapokat, majd egy éjszakára betettem a hűtőbe pihenni. Csodásan megpuhultak.
Összekevertem 25 dkg porcukrot egy citrom levével (s még pár cseppel), rákentem  a tetejére és ismét vissza a hűtőszekrénybe egy órára.
Hűsítő ízű, mesés sütemény lett belőle, akárcsak a Varázsfuvola.
A fényképen szereplő hóvirágról csak annyit, tudom egyes országokban védett növény, nálunk nem.


Feleim, vegyetek és egyetek!

2 megjegyzés:

  1. A hovirag is a friss, hussito izt erezteti.Szuper a kepkompozicio es gondolom az izek is, nagyon megkostolnam.
    Nildi

    VálaszTörlés